Hafta Hafta Gebelik Ankara
Hafta hafta gebelik Ankara, gebelik sürecinin hafta hafta değerlendirilmesine olanak sağlayan, gebeliğin gidişatını incelemek için önemli olan bir uygulamadır. Gebelik, halk arasında yaygın olarak bilindiği gibi ortalama olarak 9 ay 10 gün süren, anne adayları için oldukça özel bir süreçtir. Bu süreç, yumurta hücresinin döllenmesi ile başlar. Daha sonra ise döllenen yumurta hücresi, gelişerek embriyoya dönüşür. Haftalar içerisinde, embriyo her dakika gelişerek, hücre bölünmesi geçirerek büyür. Önce çeşitli dokular, daha sonra ise bu dokuların birleşimi ile oluşan organlar meydana gelir.
Bu gelişme ve büyüme süreci doğuma kadar devam eder. Tabii bu sürecin anne adayı ve bebek açısından zorlu yanları da vardır. Gebelik sürecinde gerek anne adayında gerekse de bebekte birtakım sağlık problemleri görülebilir. Bu problemler, rutin hamilelik takibi muayeneleri ile erkenden teşhis edilebilmektedir. Böylece birtakım önlemler alınabilir, doktor tarafından kişiye özel hazırlanan tedaviler uygulanabilir. Bu gibi uygulamalar hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını güvence altına almak için gerçekleştirilir. Yazımızın devamında ”Hafta hafta gebelik takibi nasıl yapılır?”, ”Hafta hafta gebelik takibi ne kadar sürer?” ve ”Gebelik için önemli olan haftalar nelerdir?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Hafta hafta gebelik takibi Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelik Takibi Nedir?
Hafta hafta gebelik takibi, gebeliğin gidişatını; annenin ve bebeğin sağlığını kontrol etmek için gerçekleştirilen muayenelerdir. Bu muayeneler sırasında çeşitli genel tarama testleri ve ultrasonografik görüntüleme işlemleri gerçekleştirilebilir. Böylece olası bazı hastalıklar erkenden teşhis edilebilir. Gebeliği tehlikeye atabilecek sorunlar önlenebilir. Saydığımız sebeplerden, gebelik sürecinde önerilen bir uygulamadır.
Hafta Hafta Gebelik Belirtileri Nelerdir?
9 ay devam eden gebelik süreci, üç ayrı dönem altında incelenir. Bunlar 1. trimester, 2. trimester ve 3.trimester dönemleridir. Hafta hafta hamilelik belirtileri, bu dönemler içerisinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu belirtiler; âdet gecikmesi ve memede hassasiyet gibi şikâyetlerle başlar ve gebeliğin ilerleyen dönemlerinde karnın büyümesi ile devam ederler.
Gebelikte 1. Trimester Dönemi Nedir?
Bu süreç gebeliğin başlangıcını ve bebeğin gelişimini kapsayan ilk 12 haftadır.
1.ve 2.Hafta: Bu süreç içerisinde sperm hücresi ile yumurta hücresi, fallop tüplerinde birleşirler. Sperm hücresi, yumurta hücresini döller. Böylelikle zigot adı verilen döllenmiş yumurta hücresi meydana gelir. Zigot, daha sonra rahme yerleşerek gelişmeye başlar.
3.Hafta: Anne adayının vücudunda gebelik hormonları salgılanmaya başlar. Rahimde amniyotik sıvı olarak anılan sıvı birikmeye başlar. Böylelikle rahim, gebelik için daha uygun bir hal alır. Zigotun gelişimi de bu haftada hız kazanır.
4.Hafta: Dördüncü haftaya girilmesi ile birlikte bulantı ve kusma gibi hamilelik belirtileri kendini göstermeye başlar. Zigot artık embriyo haline gelir. Memelerde hassasiyet ve ağrı görülebilir, idrara çıkmada artış yaşanabilir.
5.Hafta: Bu hafta ile birlikte göbek bağı ve plasenta gibi dokular gelişimlerini tamamlar. Böylece rahim daha korunaklı hale gelir, göbek bağı sayesinde embriyonun sağlıklı bir şekilde beslenmesi mümkün olur.
6.Hafta: Bebeğin ağız, burun, göz gibi organları gelişmeye başlar.
7.Hafta: Bu hafta ile birlikte bebek artık fetüs olarak isimlendirilir.
8.Hafta: Fetüsün boyutu 1 santimetreyi bulur.
9.Hafta: Bebeğin kas ve bağ dokuları gelişmeye başlar. Bu dönemde fetüsün hareketlerini hissetmek mümkün olabilir.
10.Hafta: Fetüsün boyutu 3 ila 4 santimetreyi bulabilir, kemik ve kıkırdak gibi dokuların oluşumu bu süreçte görülür.
11.Hafta: Bebeğin birtakım organları bu süreçte gelişmeye başlar. Bunlar arasında ciğer, böbrek ve beyin gibi organlar vardır. Bebeğin büyümesi ile birlikte anne karnının belirginliği artabilir.
12.Hafta: Bu hafta, 1.trimester dönemin son haftası ve hamileliğin 3. ayıdır. Fetüsün gelişimi hızla devam eder.
Gebelikte 2. Trimester Dönemi Nedir?
Gebeliğin 3. ayı ile 6. ayı arasını 2. trimester dönem olarak ifade edilir.
13.Hafta: Fetüs, 7.5 santimetreyi bulabilir. Gebeliğin erken döneminde görülen belirtiler 13. hafta ile birlikte yavaş yavaş kaybolur. Süt üretimi başlayabilir.
14.Hafta: Bu haftada fetüsün boyutu 9 santimetreyi bulabilir. Ağırlığı ise 40 gram civarındadır. Erken dönem hamilelik belirtileri hızla kaybolmaya devam eder.
15.Hafta: Bebek, göz sinirlerinin gelişmeye başlaması ile ışığa karşı hassasiyet duymaya başlar. Akciğer gelişimi de hızlanır.
16.Hafta: Bebeğin bacakları gelişmeye başladığı için anneler bazı hareketleri rahatça hissedebilirler.
17.Hafta: Bu süreçte bebeğin ağırlığı 100 ila 150 gram arasındadır. Hem annede hem de bebekte hızlı kilo alımı gözlenir. Karın git gide daha çok belirginleşir.
18.Hafta: Erkeklerde penis, kızlarda ise tüpler oluşmaya, belirginleşmeye başlar. Duyu organlarının gelişimi ile birlikte tat alma, koklama ve işitme gibi duyular aktifleşmeye başlar.
19.Hafta: Bu süreçte bebeğin ağırlığı 250 gramı bulabilir, boyutu ise hemen hemen 15 santimetre civarındadır. Gelişim süreci hızla devam eder.
20.Hafta: Bu hafta ile birlikte gebeliğin yarısı tamamlanmış olur. Kalp atışları duyulabilir, ultrason gibi görüntüleme teknikleri ile bebek gözlemlenebilir.
21.Hafta: Bu süreçte annede eklem ve sırt ağrıları gibi birtakım olumsuz belirtiler görülebilir. Bebeğin gelişimi bir miktar yavaşlar.
22.Hafta: Solunum görevi hala plasenta aracılığı ile gerçekleşse de akciğer gibi solunum organları epey gelişmiştir.
23.Hafta: Bebeğin uzuvları büyük oranda gelişmiş olduğu için anne, bebeğin hareketlerini rahatça hissedebilir.
24.Hafta: Bu hafta ile birlikte gebeliğin 6. ayına ulaşılır. Bebeğin öksürmeleri ve hıçkırmaları anne tarafından hissedilir hale gelirler.
Gebelikte 3. Trimester Dönemi Nedir?
Gebeliğin 6. ayı ile 9. ayı 3. trimester dönem olarak ifade edilir ve bebeğin doğması ile bu süreç sonlanır.
25.Hafta: Çiğneme fonksiyonunda görevli dokular gelişim gösterir. Ağızda yer alan sinirler gelişir, tat alma duyusu da gelişmeye devam eder.
26.Hafta: Bebeğin ağırlığı 750 gramı bulabilir, boyutu ise hemen hemen 33-34 santimetre civarındadır.
27.Hafta: Bebeğin uyku döngüsü bu hafta başlar.
28.Hafta: Bu dönemde anne ve bebek kilo almaya devam ederler. Eğer çiftler arasında kan uyuşmazlığı varsa, bu dönemde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.
29.Hafta: Bu dönemde bebeğin ağırlığı 1 kilogramı geçer.
30.Hafta: Yağ dokularının gelişmesi ile birlikte bebek de yavaş yavaş dış dünyaya hazır hale gelir.
31.Hafta: Bu süreçte yalancı doğum sancıları görülebilir, bu sancılar sık sık meydana geliyorsa anne adayı, doktorunu bilgilendirmelidir.
32.Hafta: Bu süreçte bebeğin ağırlığı 1,5 kilogramı geçer ve boyutu da hemen hemen 42 santimetre civarındadır. Bebeğin ağırlaşması ile birlikte annede meydana gelen sırt ağrıları şiddetlenebilir.
33.Hafta: Bu haftada bebeğin kilo artışı devam eder, bebek yavaş yavaş doğum pozisyonu almaya başlar.
34.Hafta: Bebeğin kilo alması hızlandıkça annenin sırt ağrıları şiddetlenir ve hareket etmesi zorlaşır.
35.Hafta: Bebeğin sinir sistemi ve organları gelişimlerini büyük oranda tamamlar.
36.Hafta: Sindirim sistemi, doğduktan sonra anne sütü içmeye ve bu sütü sindirmeye hazır hale gelir.
37.Hafta: Annede görülen vajinal akıntılar ve kasılmalar artışa geçer.
38.Hafta: Bebek dış dünya için tamamen hazır hale gelir. Ağırlığı hemen hemen 3 kilogram, boyutu ise 49 santimetre civarındadır.
39. ve 40. Haftalar: Doğum olayı bu haftalar içerisinde gerçekleşir. Doğum hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Normal Doğum ve Sezaryen Doğum isimli yazıları inceleyebilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelik Takibi Ankara Fiyatları 2023
Hafta hafta gebelik takibi, gebeliğin devamı; anne ve bebeğin sağlık durumları için çok önemlidir. Bu süreç içerisinde çeşitli testler ve kontroller uygulanır. Böylece anne ve bebeğin sağlığı güvence altına alınır. Gebelik takibi sürecinde gerçekleşen işlemler kişiden kişiye değişebilir. Bu yüzden hafta hafta gebelik takibi fiyatı da değişiklik gösterebilir. Ankara hafta hafta gebelik takibi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.