Kapalı Rahim Ameliyatı Ankara

    Kapalı rahim ameliyatı Ankara, rahmin yani uterusun halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen laparoskopik ameliyatla alınmasıdır. Laparoskopik ameliyatlar sonrası hastalar açık ameliyatlara göre çok daha hızlı iyileşmektedir. Bunun yanı sıra kapalı ameliyatlarda komplikasyon gelişme riski açık ameliyatlara göre daha düşüktür. Rahim döllenme sonrası embriyonun yerleşerek tutunduğu organdır. Doğum sırasında kasılmalarla bebeğin doğmasını sağlar. Gebelik oluşmadığı durumunda rahmin iç yüzeyi olan endometrium dokusu her ay adet kanaması ile dışarı atılır. Kapalı rahim ameliyatı miyom, kanser, rahim zarı iltihabı, rahim sarkması gibi nedenlerle yapılabilir. Yazımızın devamında ”Kapalı rahim ameliyatı nasıl yapılır?”, ”Kapalı rahim ameliyatı ne kadar sürer?”, ”Kapalı rahim ameliyatı kimlere yapılabilir?” ve ”Kapalı rahim alma ameliyatı hangi durumlarda yapılır?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kapalı rahim ameliyatı Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.  

    Rahmin Alınması Ameliyatı (Histerektomi) Nedir?

    Rahmin görevi doğuma kadar bebeğe ev sahipliği yapmaktır. Rahim alt karın bölgesinde bulunan ve düz kastan oluşan bir organdır. Yumurta ve sperm hücresinin birleşmesi olayı yani döllenme rahimde gerçekleşir. Döllenme sonrası fetüs rahime tutunarak doğuma kadar gelişimini tamamlar. Doğum zamanı geldiğinde rahim düzenli kasılmalar oluşturarak bebeğin dünyaya gelmesini sağlar. Döllenmenin olmadığı durumlarda rahim iç dokusu her ay adet döngüsünün sonunda adet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. En sık gerçekleştirilen jinekolojik operasyonlardan biri histerektomi yani rahmin alınması ameliyatıdır. İlaç tedavisi ve diğer cerrahi dışı yöntemlerle tedavi sağlanamaması durumunda son çare olarak hekim histerektomi ameliyatına karar verilebilir. Açık ameliyat şeklinde yapılan histerektomi büyük bir ameliyat olduğundan uzun bir iyileşme süreci gerektirir. Standart histerektomi ameliyatı gerekli bir neden olmadıkça yumurtalıkların ve tüplerin alınmasını içermez. Fakat gerekli hallerde bu organlar da histerektomi sırasında alınabilir. Histerektomi ameliyatı sonucunda hasta üreme işlevini kaybeder. Aylık adet kanamaları da son bulur. Fakat yumurtalıklar alınmamışsa hasta menopoza girmez. Gelişen teknoloji sayesinde ve ameliyatı yapacak olan doktorun da deneyimli olması koşulu ile hastalar konforlu bir ameliyat süreci geçirmekte ve sonrasında da sağlıklı bir yaşam sürmektedirler.

    Hangi Durumlarda Histerektomi Yapılır?

    Histerektomi ameliyatı sezaryen ameliyatlarından sonra en sık gerçekleştirilen jinekolojik operasyondur. Rahimden kaynaklı hastalıklar nedeniyle gerçekleştirilir. Ağır adet dönemleri, uzun süreli pelvik ağrılar, miyomlar, yumurtalık, fallop tüpleri, rahim, rahim ağzı kanserlerinin tedavisinde histerektomi uygulanabilir.

    Histerektomi yapılması gereken durumlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

    • Büyük ya da çok sayıda miyomun varlığı,
    • Adet döneminde sürekli aşırı ağrı yaşanması,
    • Rahimde dışarı sarkma,
    • Döl yatağında et parçacıklarının bulunması,
    • Kronik pelvik ağrı,
    • Doğum sonrası durdurulamayan kanama,
    • Yumurtalık, fallop tüpleri, rahim, rahim ağzı kanserleri
    • Büyük ya da çok sayıda miyomun varlığı,
    • Tedaviye cevap vermeyen adet bozuklukları,
    • Endometrial hiperplazi.

    Kapalı Rahim Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) Nedir?

    Laparoskopik histerektomi, cerrahi tedavinin gerekli olduğu hallerde rahmin alınması işleminin karnın alt bölgesinde açılan küçük kesiler yardımı ile yapıldığı ameliyattır. Göbek deliği ve alt karın bölgesinden 1 cm’lik kesikler açılarak laparoskop adı verilen görüntüleme cihazı yardımı ile karın içindeki organlar görüntülenir. Laparoskop hekimin karın içerisini daha büyük ve detaylı şekilde görmesine olanak veren bir alettir. Operasyon esnasında açılan diğer kesiklerden de troklar kullanılarak rahim mesane ve vajinadan ayrılır.

    Histerektomi Çeşitleri Nelerdir?

    Rahmin cerrahi olarak alınması olan histerektomi ameliyatının aşağıda sayılan dört faklı türü bulunmaktadır. 

    • Total histerektomi; Bu ameliyatta rahim ve rahim ağzı çıkarılır. En sık yapılan histerektomi çeşididir. Total histerektomi genellikle subtotal histerektomiye göre daha çok tercih edilir. Rahim ağzının da rahim ile birlikte çıkarılması, ileri bir zamanda hastada rahim ağzı kanseri gelişme riskini ortadan kaldırır.
    • Subtotal histerektomi; Bu ameliyatta sadece rahmin ana gövdesi çıkarılır ve rahim ağzı yerinde bırakılır. Ancak sonrasında rahim ağzı kanseri gelişmesi riskine karşı bu işlem çok sık tercih edilmez.
    • Bilateral salpingo-ooferektomi ile total histerektomi; Bu ameliyatta rahim ile birlikte serviks, fallop tüpleri ve yumurtalıklar da çıkarılır. 
    • Radikal histerektomi; Bu ameliyatta fallop tüpleri, vajinanın bir kısmı, yumurtalıklar, lenf bezleri ve yağ dokusu dâhil olmak üzere rahim ve çevresindeki tüm dokular çıkarılır. Kemoterapi ve ışın tedavisi gibi diğer tedaviler uygun olmadığında veya hastada işe yaramadığında kanser tedavisi için radikal histerektomi uygulanır.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Laparoskopik histerektomi ameliyatı hasta genel anestezi altındayken, karın bölgesinden 1 cm boyutunda kesiler açılarak gerçekleştirilir. Karın içi hekimin rahat çalışabilmesi için karbondioksit gazı ile şişirilir. Açılan kesilerden girilerek rahim kan damarlarından, idrar torbası ve vajinadan ayrılır. Sonrasında vajinadan dışarı çıkarılır. Açılan kesiler cerrahi dikişle onarılır ve ameliyat tamamlanmış olur. Gerekli görüldüğü hallerde rahmin yanı sıra yumurtalıklar ve fallop tüpleri de kapalı ameliyat esnasında çıkarılabilir. Vajinal histerektomi de modern bir kapalı rahim ameliyatı tekniğidir.

    Açık ameliyatta karında sezaryen izine benzer yatay bir kesi ya da duruma göre dikey bir kesi açılacağından hastanın iyileşme süresi kapalı ameliyata göre daha uzun olacaktır.

    Kapalı Rahim Alınması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Operasyon yaklaşık olarak bir ya da bir buçuk saat kadar sürmektedir. Hasta ameliyat sonrası bir gün kadar hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir.

    Histerektomi Sonrası Normal Hayata Ne Zaman Dönülür?

    Ameliyattan iki gün sonra hasta banyo yapabilir. Hasta bir hafta sonra iş hayatına dönebilir. 40 gün boyunca deniz ve havuza ya da küvete girilmemelidir. Hasta bu süre boyunca cinsel ilişkiden kaçınmalıdır. Ameliyat sonrasında iki hafta içinde lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Hastanın dikiş aldırmak için hastaneye gitmesine gerek yoktur. Dikişler bir süre sonra kendiliğinden eriyerek düşer.

    Ankara Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları 2024

    Ankara kapalı rahim ameliyatı fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button