Plasenta Akreata – Plasenta Previa Tedavisi Ankara

    Plasenta previa – plasenta akreata tedavisi Ankara, plasentanın rahme yapıştığı veya plasentanın doğum yapılacak vajina girişini kapattığı durumda anne ve bebeğin sağlığını korumak için uygulanan tedavi yöntemleridir. Yazımızın devamında ”Plasenta previa tedavisi nasıl olur?”, ”Plasenta akreata tedavisi nasıl olur?” ve ”Plasenta akreata ve plasenta previa tehlikeli midir?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara plasenta previa tedavisi ve plasenta akreata tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.  

    Plasenta Nedir?

    Plasenta gebeliğin başlamasıyla oluşmaya başlar ve 12.haftaya kadar gelişir. Plasenta bebek ve anne arasında besin alışverişini sağlayan geçici bir organdır. Plasenta anneden bebeğe yağ asitleri, amino asit, glikoz, kalsiyum, oksijen, D vitamini ve immunoglobulin gibi maddelerin transferini sağlar. Ayrıca anne kanında bulunan enfeksiyonlardan bebeği korur ve bebekteki karbondioksit ve atık maddeleri anneye aktarır. Bu şekilde bebeğin gelişimi sağlanır.  

    Plasenta yuvarlak veya yassı biçimde çapı 20 cm boyutuna ulaşabilen bir yapıdır. Doğuma doğru kalsiyum yapıları gelişir. Bu kalsiyum yapıları beyaz renkli dokular oluşturur. Diğer yandan plasentanın kendisi kırmızımsı renktedir.

    Plasenta Akreata (Plasentanın Rahime Yapışması) Nedir?

    Plasentanın parmaklı yapısı gelişerek rahim kaslarından rahim duvarı dışına ulaşabilir. Bu durumda plasenta rahime yapışır. Plasentanın rahime yapışması gebelikte yaşanan ciddi bir sağlık sorunudur çünkü plasenta doğum sırasında rahimden ayrılamaz ve aşırı kanamaya sebep olur. Plasenta akreata varlığında anne ve bebeğin hayati tehlikesi olacağı için normal doğum yapılamaz. 

    Plasentanın rahime yapışması üç boyutta gerçekleşebilir. En hafif yapışma plasenta akreata, orta seviyeli yapışma plasenta inkreata ve en ileri seviye yapışma plasenta akreata olarak adlandırılır. İlk aşamada plasenta myometrium adı verilen rahim kaslarına ulaşmıştır. Orta seviye olan plasenta inkreata ise plasentanın myometriuma nüfuz ettiği durumdur. Plasenta aktreata myometriumu aşarak rahim duvarına veya idrar kesesi gibi dış organlara plasentanın yapışması durumudur. Bunların arasında en yaygın görüneni ise plasenta inkreatadır. 

    Plasenta Akreata Neden Oluşur?

    Plasenta akreata riski bütün hamileliklerde bulunur fakat annenin geçmişte yaşadığı operasyonlar, hayat tarzı ve diğer etkenler sebebiyle bu risk artmaktadır. Plasenta akreata riskini arttıran faktörler:

    • Anne yaşının 35’den büyük olması
    • Kürtaj, düşük, dış gebelik ya da sezaryen geçmişi olması
    • Rahim içerisinde miyom ve polip gibi lezyonların bulunması
    • Rahim içerisine cerrahi operasyon uygulanmış olması
    • Sigara tüketimi
    • Daha önceden plasenta yapışması ya da plasenta previa yaşanmış olması
    • Rahimde oluşan enfeksiyonlar şeklinde sıralanabilir. 

    Plasenta akreataya özellikle sezaryen doğum geçmişi olan hamilelerde sıklıkla karşılaşılır. Sezaryen doğum oranının artmasıyla plasenta akreata oluşması da yaygınlaşmıştır. 

    Plasenta Akreata Tanısı Nasıl Konulur?

    Plasenta yapışması meydana geldiğinde genellikle standard ultrason üzerinden teşhis konulamaz. Diğer yandan düzenli ultrason kontrolleri sırasında fark edilen anormallikler sonucunda MR ya da transvajinal ultrasonografi ile plasenta akreata tanısı konulabilir. Ultrasonda ortaya çıkan anormal bulgular ise:

    • Rahim ortasında bulunan myometrium kas dokusunda kalınlaşma
    • Rahim ve mesane arasında hat bozulması
    • Rahim duvarından mesaneye uzanan kitle
    • Plasentanın arka kısmında bulunan clear zone adlı bölgenin kaybolması şeklinde sıralanabilir.

    Ayrıca gebeliğin 18.haftasından sonra meydana gelen vajinal kanamalar da plasenta hastalıklarının belirtilerindendir. Ultrason sonrası plasenta sorunlarından şüphelenilirse MR görüntüleme ile tanı konulabilir. MR görüntüleme ile plasentanın yapışma miktarı da belirlenmektedir. 

    Plasenta Akreata Tedavisi Nasıl Uygulanır?

    Plasenta akreata oluşumu önlemenin veya oluştuktan sonra düzeltilmesinin tıbbi bir yolu bulunmamaktadır. Fakat plasenta akreata oluşumundan sonra doğum planlamasının hekim ile tekrar yapılması gerekir. Plasenta akreata varlığında normal vajinal doğum yapılamaz. Plasenta akreata sorunu bulunan hamilelerde doğum sezaryen olarak gerçekleşir. Doğumdan önce aşırı kanama riskine karşı kan bankası ile görüşülür ve diğer hazırlıklar yapılır. Anne ve bebeğin risk altında olmaması için sezaryen doğum genellikle en geç 37. haftaya kadar gerçekleştirilir. 37. haftadan önce gerçekleşecek doğumlarda bebek steroid ile desteklenir. 

    Diğer yandan doğumdan sonra plasentanın rahimden ayrılması için cerrahi operasyon uygulanabilir. Normal şartlarda vajinal doğum sonrası plasenta komplikasyon oluşmadan rahimden ayrılmaktadır. Plasenta yapışması ise rahimden ayrılma sırasında aşırı kanama gibi komplikasyonlara sebep olur. Doğum sonrasında tekrar hamilelik düşünmeyen annelerde sezaryen histerektomi(rahim alınması) uygulanabilir.

    Doğurganlığını kaybetmek istemeyen kadınlarda konservatif tedavi yöntemleri ile plasenta eritilmesi sağlanabilir. Fakat medikal işlemlerin başarı ihtimali kesin değildir ve ilerde oluşacak hamileliklerde de oluşabilecek sorunlar hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. 

    Plasenta Previa Nedir?

    Plasenta previa ya da plasentanın önde gelmesi, plasentanın vajina girişini ve doğum kanalını kapatması olarak tanımlanır. Plasenta previa tanısı konulan gebeliklerde normal doğum yapılamaz çünkü bu sağlık sorunu vajinal doğumu anne ve bebek için riskli hale getirmektedir. Bu risk plasenta previa durumunun vajinal doğumda şiddetli kanamaya sebep olmasından kaynaklanır. 

    Plasenta previa bin hamileliğin dördünde görülmektedir. Nadir karşılaşılan bir durumda olsa gebelerde plasenta previa olmadığı kesinleşene kadar vajinal muayene yapılmamalıdır. Ayrıca 20 haftadan sonra oluşan vajinal kanamalarda plasenta previa kontrolleri yapılmalıdır. 

    Plasenta Previa Çeşitleri Nelerdir?

    Plasenta previa durumunun vajina girişi kapatma miktarına göre üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:

    • Plasenta previa totalis: rahim ağzının tamamen kapanması
    • Plasenta previa parsiyalis: plasentanın rahmin aşağısına yerleştiği fakat rahim ağzının tamamen kapanmanmadığı
    • Plasenta previa marginalis: durumunda plasenta rahmin aşağısında ama kenara yerleşerek doğum kanalını kısmen kapatması şeklinde sıralanır.

    Bunların dışında plasentanın erken dönemde ayrılması ile ablasyo plasenta (plasenta dekolmanı) da görülebilir. Bu durumda ağrıya eşlik eden koyu renkli ve pıhtı olmayan kanama gerçekleşir. Plasenta previa marginalis veya plasentanın aşağı kısma yerleştiği fakat rahim ağzını kapatmadığı durumlarda normal doğum denenebilir. Doktorun kontrolü sonrası normal doğum riskli ise sezaryen doğum kararı alınmaktadır. 

    Plasenta Previa Neden Olur?

    Plasenta previa durumunun genellikle anneye bağlı bazı sebeplerden görülme riski artabilir. Plasenta previa riskini artıran faktörler :

    • Anne yaşının 35’ten büyük olması
    • Rahim içerisinde miyom bulunması
    • Daha önceden plasenta previa geçmişi olması
    • İkiz ya da üçüz gibi çoğul gebelik
    • Düşük ve kürtaj geçmişi
    • Daha önceden sezaryen doğum yapılması
    • Doğum sayısının fazla olması
    • Daha önceden rahim ameliyatı geçirilmesi
    • Sigara kullanılması şeklinde sıralanabilir. 

    Plasenta Previa Belirtileri Nelerdir?

    Plasenta previa spesifik olarak hamileliğin ikinci yarısından itibaren yani 20.haftadan sonra ağrısız kanamalar ile semptom gösterebilir. Fakat plasenta previa oluşumu genellikle kendini belli etmez. Plasenta previa teşhisi genellikle düzenli ultrason görüntülemeleri sonrasında teşhis edilir. Diğer yandan geç teşhis edilen plasenta previa anne ve bebek hayatı için risk oluşturduğundan 20.haftadan itibaren plasentanın konumu için kontroller yapılarak lokasyonu saptanmalıdır. 

    Plasenta Previa Tanısı Nasıl Konulur?

    Plasenta previa tanısı özellikle 3. aydan sonra vajinal kanama görülen hamilelerde ultrason görüntülemesi ile teşhis edilir. Bazı plasenta previa vakalarında kanama görülmediği için bu durum fark edilmez. Bu sebeple erken teşhis için plasentanın ultrason ile düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Normal ultrason ile tanı konulamadığında transvajinal ultrason ismi verilen görüntüleme yöntemi ile rahim içerisi daha detaylı görüntülenerek kesin tanı konulabilir. 

    Plasenta Previa Tedavisi Nasıl Olur?

    Plasenta previa teşhisi konulduktan sonra gebelik kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Bu süreçte anne ve bebeğin hayati fonksiyonlarını korumak için ani meydana gelebilecek aşırı kanamalara karşı tedbirli olunmalıdır. Plasenta previa vakalarında genellikle doğum ilk 34 hafta içerisinde sezaryen olarak gerçekleşir. Doğum zamanı tayin edildikten sonra steroid tedavisi ile bebeğin akciğer gelişimine destek sağlanmaktadır. Plasenta previa varlığında doğumdan önce kan bankası ile görüşülmesi gerekmektedir. Aşırı kan kaybı olması durumunda anne ve bebeğin zarar görmemesi için kan desteği bu şekilde hazır tutulur. 

    Marjinal plasenta previa durumunda doğum kanalı tam kapanmadığı için plasenta previa düzelebilir. Diğer yandan 20.haftada hala doğum kanalı plasenta sebebiyle kapalı ise bu durum düzelmez. 

    Ankara Plasenta Previa ve Plasenta Akreata Tedavisi Fiyatları

    Ankara plasenta akreata ve plasenta previa tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button