Laparoskopik Histerektomi Ankara

    Laparoskopik histerektomi Ankara rahmin yani uterusun, kapalı cerrahi yöntemler ile alındığı ameliyattır. Rahim gebelikte bebeğin geliştiği organdır. Doğum sırasında kasılmalarla bebeğin doğmasını sağlar. Gebelik olmaması durumunda rahmin iç yüzeyi yani endometrium her ay adet kanaması ile atılır. Histerektomi; miyom, kanser, rahim zarı iltihabı, rahim sarkması, anormal uterin kanama gibi nedenlerle yapılabilir. Histerektomi çeşitli şekillerle yapılabilen bir ameliyattır. Yazımızın devamında ”Laparoskopik histerektomi ameliyatı nasıl yapılır?”, ”Kapalı rahim ameliyatı nasıl yapılır?” ve ”Kapalı rahim alma ameliyatı ne kadar sürer?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara laparoskopik histerektomi hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.  

    Laparoskopik Histerektomi Nedir?

    Laparoskopik histerektomi, rahmin bir bölümünün veya tamamının, kapalı cerrahi yöntemler ile alındığı, gelişmiş bir ameliyattır. Kadın üreme organları; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklardır. Bu organlar arasında rahmin görevi doğuma kadar bebeğe ev sahipliği yapmaktır. Rahim pelvis isimli bölgede bulunan ve düz kastan oluşan bir organdır. Döllenme olayı rahimde gerçekleşir. Döllenme sonrası fetüs rahime tutunarak doğuma kadar gelişimini tamamlar. Doğum zamanı geldiğinde rahim düzenli kasılmalar oluşturarak bebeğin dünyaya gelmesini sağlar. Döllenmenin olmadığı durumlarda rahim iç dokusu her ay adet döngüsünün sonunda adet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. En sık gerçekleştirilen jinekolojik operasyonlardan biri olan histerektomi, çeşitli nedenlerle rahmin alınmasına gerek duyulduğu zaman uygulanan bir ameliyattır. İlaç tedavisi ve diğer cerrahi dışı yöntemlerle tedavi sağlanamaması durumunda son çare olarak histerektomiye başvurulur. Büyük bir ameliyat olduğundan uzun bir iyileşme süreci gerektirir. Standart histerektomi ameliyatı gerekli bir neden olmadıkça yumurtalıkların ve tüplerin alınmasını içermez. Fakat gerekli hallerde histerektomi sırasında bu organlar da alınabilir. Histerektomi ameliyatı sonucunda hasta üreme işlevini kaybeder. Aylık adet kanamaları da son bulur. Fakat yumurtalıklar alınmamışsa hasta menopoza girmez, menopoz semptomlarını hissetmez.

    Laparoskopik Histerektomi Hangi Durumlarda Yapılır?

    Laparoskopik histerektomi ameliyatı sezaryen ameliyatlarından sonra en sık gerçekleştirilen jinekolojik operasyondur. Rahimden kaynaklı hastalıklar nedeniyle gerçekleştirilir. Ağır adet dönemleri, uzun süreli pelvik ağrılar, anormal kanamalar, myomlar, yumurtalık, fallop tüpleri, rahim, rahim ağzı kanserlerinin tedavisinde histerektomi uygulanabilir.

    Histerektomi yapılması gereken durumlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

    • Büyük ya da çok sayıda miyomun varlığı,
    • Adet döneminde sürekli aşırı ağrı yaşanması,
    • Rahimde dışarı sarkma,
    • Döl yatağında et parçacıklarının bulunması,
    • Kronik pelvik ağrı,
    • Doğum sonrası durdurulamayan kanama,
    • Yumurtalık, fallop tüpleri, rahim, rahim ağzı kanserleri
    • Tedaviye cevap vermeyen adet bozuklukları,
    • Endometrial hiperplazi.

    Laparoskopik histerektomi bu gibi durumlarda yapılabilir.

    Laparoskopik Histerektomi Ne Kadar Sürer?

    Laparoskopik histerektomi, ameliyatın kapsamına göre 1 ila 2 saat kadar sürebilir. Doktorunuz size özel bir ameliyat planlaması yaptıktan sonra kapalı rahim alma ameliyatının süresi hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

    Laparoskopik Histerektomi Nasıl Yapılır?

    Laparoskopik histerektomi ameliyatı kapalı ameliyat yöntemi ile rahmin çıkarılmasıdır. Bu yöntemde karın bölgesinden açılan küçük kesiklerden laparoskop adı verilen ve karın içini görüntülemeye yarayan bir alet yerleştirilir. Bu alet vasıtası ile hekim karın içerisindeki doku ve organları laparoskobun bağlı olduğu organdan büyütülmüş olarak görür. Açılan kesilerden işleme yardımcı aletler de karın içine sokularak rahimin vajinadan dışarı çıkarılması sağlanır. Bu yöntem kullanıldığında hastaların iyileşme süresi kısalmaktadır. Laparoskopik histerektomi ameliyatı, şu gibi kapsamlarda yapılabilir:

    • Total Histerektomi: Bu ameliyatta rahim ve rahim ağzı çıkarılır. En sık yapılan histerektomi çeşididir. Total histerektomi genellikle subtotal histerektomiye göre daha çok tercih edilir, çünkü, rahim ağzının da rahim ile birlikte çıkarılması, ileri bir zamanda hastada rahim ağzı kanseri gelişme riskini ortadan kaldırır.
    • Subtotal Histerektomi: Bu ameliyatta sadece rahmin ana gövdesi(uterus) çıkarılır ve rahim ağzı(serviks) yerinde bırakılır. Ancak sonrasında rahim ağzı kanseri gelişmesi riskine karşı bu işlem çok sık tercih edilmez.
    • Bilateral Salpingo-ooferektomi İle Total Histerektomi: Bu ameliyatta rahim ile birlikte serviks, fallop tüpleri ve yumurtalıklar da çıkarılır. 
    • Radikal Histerektomi: Bu ameliyatta fallop tüpleri, vajinanın bir kısmı, yumurtalıklar, lenf bezleri ve yağ dokusu dâhil olmak üzere rahim ve çevresindeki tüm dokular çıkarılır. Kemoterapi ve ışın tedavisi gibi diğer tedaviler uygun olmadığında veya hastada işe yaramadığında kanser tedavisi için radikal histerektomi uygulanır.

    Laparoskopik Histerektomi Sonrası Normal Hayata Ne Zaman Dönülür?

    Laparoskopik histerektomi yaptıran kadınlar genelde 1 gece hastanede misafir edilriler. Daha sonra ise taburcu olurlar. Bu ameliyatın iyileşme süreci, acık tekniklerle yapılan rahim alma ameliyatlarınınkine kıyasla daha kısadır. Hastalar genelde 2 hafta içerisinde büyük oranda iyileşirler. Operasyon sonrası hasta bir süre cinsel ilişkiden ve ağır kaldırmaktan kaçınmalıdır.

    Laparoskopik Histerektomi Fiyatları Ankara

    Ankara laparoskopik histerektomi ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button