Miyom Ameliyatı Ankara

    Miyom ameliyatı Ankara, rahmin kas tabakasından kaynaklanan miyom adı verilen iyi huylu tümörlerin tedavisi amacıyla yapılan ameliyatlardır. Miyomlar genellikle iyi huylu (selim) tümörlerdir. Kanserleşme bu tümörlerde nadir olarak görülür. 35 yaş üstü kadınlarda miyom görülme sıklığı yüzde yirmi beştir. Miyom tedavisinde ameliyata genellikle miyomun kanama-ağrı gibi semptoma yol açması veya gebeliği engellemesi nedeni ile başvurulur. Yazımızın devamında ”Miyom ameliyatı Ankara nasıl yapılır?”, ”Miyom türleri nelerdir?”, ”Miyom ameliyatı Ankara ne kadar sürer?” ve ”Kapalı miyom ameliyatı Ankara nasıl yapılır?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Miyom ameliyatı Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Miyom Nedir?

    Miyomlar kadınlarda en sık rastlanan iyi huylu tümörlerdir. Uterus yani rahimde gelişirler. Çapları 1 cm’den 20 cm’ye kadar değişebilir. Genellikle 35 yaştan menopoz dönemine kadar olan kadınlarda görülürler. Menopoz döneminde hormonal değişikliklere bağlı olarak küçülme eğilimi gösterirler. Menopoz döneminde büyüme eğilimi gösteren miyomların habis yapıya dönüşüm açısından takibe alınması gerekmektedir. Düzenli takiple kadınlarda binde bir oranında görülen miyom kaynaklı kanserlerin erken teşhisi mümkün olmaktadır.

    Miyomlar rahimde bulundukları yere göre üç tipe ayrılır:

    • Submuköz miyomlar: Rahmin en iç kısmında myometriumda oluşan miyomlardır
    • İntramural miyomlar: En sık gözlenen miyomlardır. Uterusun kas dokusu içinde yer alırlar. 
    • Subseröz miyomlar: Rahmin dışındaki seroza katmanında oluşan ve rahmin dışına doğru büyüyen miyomlardır.

    Miyom Belirtileri Nelerdir?

    Miyomlar genellikle hastalarda rahatsızlığa neden olan belirtiler vermezler. Miyomun belirti verdiği durumlarda hastalarda en sık gözlenen bulgular uzun, şiddetli ve ağrılı adet kanamalarıdır. Adet kanamasının şiddetli olması hastada anemi gelişmesine neden olabilir. Hastalarda görülen ara kanamalar da miyom belirtisi olabilir. Çok hızlı büyüyen miyomun varlığı halinde hastada çok şiddetli ani ağrılar görülür. Miyomun diğer belirtileri aşağıdaki gibidir:

    • Karın ağrısı
    • Sırt ağrısı
    • Bacak ağrısı
    • Dolgunluk hissi
    • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
    • Sık idrara çıkma 
    • Kabızlık
    • Kısırlık
    • Tekrarlayan düşükler

    Miyom Nasıl Tedavi Edilir?

    Hastada şikâyete yol açmayan belirtisiz miyomların tedavisi gerekmez. Bu tür durumlarda hasta altı aylık periyotlarla izlenir.

    Miyom tedavisi kapsamında ilaç tedavisine başvurulabilir. İlaçlı tedavide adet dönemlerinde kanamayı azaltan ilaçlar, miyomun boyutunun küçülmesini sağlayan modülatörler ya da GnRH agonistleri kullanılır.  İlaç tedavisi miyomun alınması gereken hallerde ameliyatı zorlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra ilaçların uzun süreli olarak kullanılması hastada kemik kaybı riski oluşturmaktadır.

    İlaç tedavisine cevap vermeyen ve hastada şikâyetlere yol açan miyomların tedavisi genellikle cerrahi yöntemlerle yapılır.

    Miyom Ameliyatı Nedir?

    Miyomlarda ana tedavi yöntemi cerrahi tedavidir. Sadece miyomun alındığı myomektomi operasyonu veya miyomların rahimle beraber alındığı histerektomi ameliyatı olarak başlıca iki çeşidi vardır.

    Açık Miyom Ameliyatı Ankara Nasıl Yapılır?

    Miyom ameliyatının karın bölgesinden açılan kesi ile yapıldığı ameliyattır. Açık miyom ameliyatı genellikle rahim duvarında büyük ve çok sayıda miyom olması durumunda tercih edilir. 

    Açık miyom ameliyatı hastaya genel anestezi uygulanarak yapılır. Hastanın anestezi ile uyutulmasından sonra cerrah hastanın alt karnına genellikle yatay olarak bir kesi açarak ameliyata başlar. Hastanın rahimindeki miyomların temizlenmesinin ardından rahim içine kas tabakaları tekrar birleştirilir. Hasta ameliyat sonrası bir ile iki gün arasında hastanede kalır.

    Dikey kesinin açıldığı miyom ameliyatlarına genellikle miyomun çok büyük olması durumunda başvurulur. Dikey kesiler yatay kesilere göre hastada daha büyük iz kalmasına neden olur. O nedenle miyomun çok büyük olmadığı durumda yatay kesi yapılarak ameliyat gerçekleştirilmektedir.

    Açık miyom ameliyatı sonrasında ağrı kesici ilaçlarla giderilecek şekilde ağrı olması ve hastalarda lekelenme şeklinde ara kanamaların olması normaldir. Açık miyom ameliyatı sonrası hastanın iyileşme süresi 4-6 hafta aralığında değişmektedir. Hastaların iyileşme sürecinde ağır kaldırmaması ve zorlayıcı egzersizler yapmaması gerekir.

    Kapalı Miyom Ameliyatı Ankara Nasıl Yapılır?

    Kapalı miyom ameliyatı tıp dilinde laparoskopik miyomektomi veya laparoskopik miyom ameliyatı olarak bilinen operasyondur. Laparoskopik myomektomi, hastanın kapalı yöntem ile opere edilerek miyomun alındığı cerrahi yöntemdir. Laparoskopik miyom ameliyatı da açık ameliyat gibi genel anestezi altında yapılır. Laparoskopik yöntemde hastanın göbek deliğinden ve biraz aşağısından birkaç ufak kesi açılır. Operasyonun rahat gerçekleştirilebilmesi için karın içine karbondioksit gazı verilerek karnın şişmesi sağlanır. Açılan kesilerden karın içini görmeye yarayan laparoskop isimli alet yerleştirilerek rahim, yumurtalık ve komşu diğer organlar görüntülenir.

    Laparoskopik cerrahiye daha çok rahmin dış yüzeyinde yer alan ve boyut itibari ile çok büyük olmayan miyomların varlığı halinde başvurulur. Ameliyat sırasında öncelikle rahim duvarına bir kesi yapılarak miyomun hattı bulunur. Miyom, yatağından traksiyon-kontraksiyon yani mekanik itme çekme yöntemi ile çıkarılarak alınır. Miyom alındıktan sonra rahim duvarı onarılır. Yatağından çıkarılan miyom karın boşluğunda parçalara ayrılarak açılan deliklerden çıkarılır. Vajen arka duvarından açılan tek bir kesi ile miyomun parçalanmadan dışarı çıkarılması da uygulanan bir başka tekniktir. Son aşama olarak açılan kesiler kapatılır. 

    Histerektomi Ameliyatı Nedir?

    Histerektomi hastanın rahminin alındığı cerrahi işlemdir. En sık miyomlar nedeni ile histerektomiye başvurulmaktadır. Histerektomi ameliyatında rahim miyomları da kapsayacak şekilde alınır. Menopoza girmiş ya da menopoz dönemi yaklaşmış hastalarda tercih edilir.

    Ameliyatın riskleri nedeni ile sıklıkla açık histerektomi ameliyatı tercih edilmekle birlikte kapalı yöntemle de histerektomi ameliyatı yapılabilmektedir. Bu operasyon vajinal histerektomi veya kapalı rahim ameliyatı olarak isimlendirilir.

    Miyomların Tekrarlama Riski Var Mıdır?

    Histerektomi ameliyatında miyom ile birlikte rahmin tamamı alındığı için miyomun tekrarlama riski yoktur. Fakat bu yöntem doğurganlığı bitirdiğinden menopoz dönemine yaklaşmış ya da menopoza girmiş hastalarda tercih edilmektedir.

    Myomektomi ameliyatı sonrası 5 yıl içerisinde miyomun tekrarlama riski yüzde yirmi civarındadır. Fakat miyomun tekrarlaması demek miyomun tekrar semptomlara yol açacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle hastalar doğru şekilde bilgilendirilmeli ve gereksiz histerektomi ameliyatlarından kaçınılmalıdır.

    Ankara Miyom Ameliyatı Fiyatları 2024

    Ankara miyom ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button