Kürtaj Ankara

    Kürtaj Ankara, istenmeyen veya anne adayının sağlığını tehlikeye atan gebeliklerin sonlandırılması amacıyla uygulanan, günümüzde vakumlu kürtaj gibi modern tekniklerle gerçekleştirilebilen uygulamadır. Planlanmamış olan gebelikler bireylerin hem gelecek planlarını hem de maddi ve manevi durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Beklenmedik gebeliklerin önlenmesi için genellikle çeşitli doğum kontrol yöntemlerine başvurulur. Ancak doğum kontrol yöntemlerinden neredeyse hiçbirisi beklenmedik gebeliklere karşı %100 bir koruma sağlamaz. Bazı durumlarda korunmaya dikkat edilmesine rağmen gebelik gerçekleşebilir.

    Kürtaj işlemi hem bu gibi istenmeyen gebelikleri hem de birey için sağlık riskleri oluşturabilecek gebelikleri sonlandırmak için gerçekleştirilir. Kürtaj uygulaması günümüzde klasik kürtaj, vakumlu kürtaj ve ilaçlı kürtaj gibi yöntemlerle yapılabilmektedir. Böylece istenmeyen gebeliklerden, güvenli, yasalara uygun ve ağrısız bir şekilde kurtulmak mümkün olabilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Ağrısız kürtaj nasıl yapılır?’’, ‘’Ağrısız vakumlu kürtaj ne kadar sürer?’’, ‘’İlaçlı kürtaj mı vakumlu kürtaj mı daha avantajlı?’’ ve ‘’Kürtaj sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Vakumlu kürtaj Ankara ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Kürtaj Nedir?

    Kürtaj, isteğe bağlı veya bir sağlık sorunu sebebiyle gerçekleştirilebilen; genellikle istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla yapılan, özel bir kadın doğum uygulamasıdır. İsteğe bağlı kürtaj olarak bilinen uygulama, gebeliğin yalnızca 10. haftasına kadar yapılabilir. 10. haftayı geçmiş olan gebelikler, yasal zorunluluklar gereği isteğe bağlı olarak sonlandırılamaz. Ancak anne adayının sağlığını riske atan bir durum söz konusu ise veya bebekte ciddi bir hastalık görülme riski varsa 10. haftadan sonra da kürtaj yapılabilir. Bunun için çeşitli sağlık otoritelerinden izin alınması gerekir. İsteğe bağlı kürtaj uygulamasının bir diğer şartı ise birey evli ise eşinin de bu uygulamaya rıza vermesidir. Aksi takdirde kürtaj uygulanamaz. Birey evli değilse, 10. haftaya kadar olan gebeliklerini yalnızca kendi talebi dahilinde sonlandırabilir.

    Vakumlu Kürtaj Nedir?

    Vakumlu kürtaj, klasik kürtaj uygulamasına kıyasla daha avantajlı, daha ağrısız ve daha hızlı bir kürtaj yöntemidir. Bu uygulama sırasında rahmi kazımak için küret gibi cihazlar kullanılmaz. Kürtaj işlemi, vajina içerisinden rahme yönlendirilen özel bir vakum sistemi ile yapılır. Böylece kürtaj işlemi, dokulara herhangi bir fiziksel temas uygulanmadan gerçekleştirilmiş olur. Vakumlu kürtaj her geçen gün daha fazla birey tarafından tercih edilen bir kürtaj yöntemi haline gelmektedir.

    Kürtaj Neden Yapılır?

    Kürtajlar genel olarak iki kategoriye ayrılırlar. Bunlardan ilki isteğe bağlı kürtajlardır. İsteğe bağlı kürtajların, yalnızca bireyin kendisini veya varsa kendisiyle eşini ilgilendiren sebepleri olabilir. Eğer yasal şartlar sağlanmışsa birey bu nedenleri doktoru ile veya herhangi bir yasal merci ile paylaşmak zorunda değildir. Bir diğer kürtaj kategorisi ise zorunlu kürtajdır. Zorunlu kürtaj genellikle gebeliğin, anne adayının sağlığını ciddi ölçüde riske attığı veya doğacak olan bebekte ciddi bir hastalık olduğunun düşünüldüğü durumlarda uygulanmaktadır. Bu durumda uygulanan kürtaj işlemi genellikle bireyin sağlığını korumak için gerçekleştirilmektedir.

    Kürtaj Kimlere Yapılabilir?

    Kürtaj işleminin kimlere ve hangi şartlarla yapılabileceği yasal düzenlemelerle belirlenmiştir. Birey 18 yaşından büyükse ve evli ise, eşinin ve kendisinin rızası ile kürtaj işlemi yapılabilir. Birey 18 yaşında ve bekar ise yalnızca kendi talebiyle kürtaj yaptırabilir. Birey 18 yaşından küçükse kürtaj için aile izni gerekir, evli olsa bile ailenin veya yasal vasinin izni olması şarttır. Birey 15 yaşında veya daha küçükse ailenin (yasal vasinin) izni olsa bile kürtaj işlemi uygulanamaz. Bu kişilere kürtaj uygulanmadan önce olası istismar durumlarının incelenebilmesi ve çocuğun özlük haklarının korunabilmesi için yasal mercilere haber verilmelidir.

    Kürtaj Tehlikeli Mi?

    Kürtaj tehlikeli bir uygulama değildir. Her tıbbi müdahalede olduğu gibi, yapılan işlemleri tehlikeli kılan faktör, uygulamanın alanında uzman olmayan biri tarafından, ideal olmayan koşullarda yapılmasıdır. Eğer uygulamayı gerçekleştiren kişi alanında uzman bir kadın doğum doktoru ise ve işlemler ideal ameliyathane koşullarında gerçekleşiyorsa kürtaj uygulaması güvenlidir.

    Kürtaj Kayıtlara Geçer Mi?

    Kürtaj, diğer tüm tıbbi müdahaleler gibi kayıt altına alınması zorunlu bir uygulamadır. Doktor hem hastasının hem de kendinin haklarını koruyabilmek için bu uygulamayı kayıt altına almak ve bildirmek zorundadır. Bununla birlikte kürtaj da dahil olmak üzere hastanın hiçbir tedavi geçmişi, üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır. Yani bireyin ailesi veya eşi bile bireyin eski tedavi kayıtlarına izinsiz bir şekilde ulaşamaz.

    Kürtaj Belli Olur Mu?

    Kürtaj, bireyin vücudu özel olarak bir kadın doğum doktoru tarafından incelenmediği takdirde anlaşılamaz. Kürtaj sonrasında bir süre daha bireyin kanında, yakın zamanda gebe olduğuna dair hormon izleri yer alabilir. Bunlar yaklaşık 1 ay içerisinde kaybolurlar. Sonrasında ise bireyin kürtaj olduğunu anlamanın herhangi bir yolu yoktur.

    Kürtaj Ne Kadar Sürer?

    Kürtaj uygulamaları genellikle 30 ila 40 dakika kadar sürerler. Aslında kürtaj işlemi kendi başına çok daha hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Ancak uygulamaya anestezi işlemi de eşlik ettiği için tedavi süresi bir miktar artış gösterebilmektedir.

    Kürtaj Nasıl Yapılır?

    Kürtaj işlemi genellikle üç farklı yöntemle yapılmaktadır. Bunlardan ilki ilaçlı kürtajdır. İlaçlı kürtajda, istenmeyen gebelik özel bir ilaç alımının gerçekleşmesi ile yapılır. Cerrahi gerektirmez. İkinci kürtaj yöntemi ise klasik kürtajdır. Bu yöntemde hastanın rahim duvarı, özel bir alet yardımı ile kazınır. Hasta anestezi altında olduğu için ağrı hissetmez. Üçüncü kürtaj tekniği ise vakumlu kürtajdır. Vakumlu kürtajda, vajina içerisinden rahme ince bir boru iletilir. Bu boru rahimde negatif basınç oluşturur ve böylece rahim içeriği vücut dışına tahliye edilir.

    Kürtaj Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Hastalar kürtajdan sonra kısa bir dinlenme sürecinin ardından aynı gün taburcu olurlar. Eğer ciddi bir komplikasyon meydana gelmemişse hasta aynı gün sosyal yaşamına dönebilir. Yine de birkaç gün dinlenmesinde yarar vardır. Kürtaj sonrası dokular genelde 2 ila 3 hafta içerisinde tamamen iyileşirler. Kürtaj sonrası adet düzensizliği, beklenen bir durum değildir. Eğer hasta böyle bir sorunla karşılaşırsa doktoru ile iletişime geçmelidir. Hastanın kürtaj sonrası hamile kalması mümkündür, ancak genelde uzmanlar kürtaj sonrası gebelik için en az 2 ay kadar beklenmesi gerektiğini tavsiye ederler.

    Ankara Kürtaj Fiyatları 2024

    Ankara kürtaj fiyatları ve ilaçlı kürtaj fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button