Kapalı Polip Ameliyatı Ankara
Kapalı polip ameliyatı Ankara, rahimde oluşan poliplerin kapalı yöntemle alınması ameliyatıdır. Polipler kadın üreme sisteminde rahim içi ve rahim ağzında oluşabilen çoğunlukla iyi huylu olan lezyonlardır. Servikste yani rahim ağzında oluşan polipler servikal polip, endometrium yani rahim iç tabakasında oluşan polipler ise endometrial polip olarak adlandırılır. Polipler genellikle iyi huylu olmalarına rağmen bazen hastada anormal kanama, adet döngüsünde bozulma, kısırlık, düşük gibi şikâyetlere neden olabilir. Poliplerin tedavisi cerrahi olarak kapalı polip ameliyatı ile gerçekleştirilir. Yazımızın devamında ”Kapalı polip ameliyatı nasıl yapılır?”, ”Kapalı polip ameliyatı ne kadar sürer?” ve ”Kapalı polip ameliyatı tehlikeli midir?” gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Kapalı polip ameliyatı Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.
Servikal ve Endometrial Polip Nedir?
Polipler, vücudun her bölgesinde oluşabilen, genellikle iyi huylu tümörlerdir. Poliplerin kadınlarda sık görüldüğü organlardan biri rahimdir. Polip rahmin iç tabakası olan endometriumda oluşmuşsa endometrial polip, rahim ağzında yani servikste oluşmuşsa servikal polip olarak adlandırılır.
Poliplerin kanser özelliği göstermesi çok nadirdir. Fakat bulundukları yere ve büyüklüklerine göre hastada adet kanaması bozukluklarına ya da gebelik süreçleri ile ilgili sıkıntılara yol açabilirler.
Rahimde Polip Neden Olur?
Kadın üreme sisteminde oluşan poliplerin kesin oluşma nedenleri bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin polip oluşumu üzerinde etkili olduğu söylenebilir. Genetik faktörlerin yanı sıra hormonal faktörlerin de rahip poliplerinin oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir. Rahimde oluşan polipler östrojen hormonuna karşı duyarlıdır ve bu hormonun salgılanmasına cevap olarak büyürler.
Polip Belirtileri Nelerdir?
Rahim bölgesinde oluşan servikal ya da endometrial polipler genellikle belirtisizlerdir. Belirti verdikleri durumlarda en sık gözlenen yakınmalar aşağıdaki gibi sıralanır:
- Yoğun adet kanaması
- Adet döngüsünde düzensizlikler
- Ağrı kesiciye yanıt vermeyen ağrılı adet kanaması
- Kahverengi vajinal akıntı
- Ağrılı cinsel ilişki
- Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama
- Kısırlık
- Tekrarlayan düşükler
Poliplerin Hamileliğe Etkisi Var Mıdır?
Rahimde oluşan polipler nadiren de olsa döllenme oluştuktan sonra embriyonun rahme tutunmasını engelleyerek gebelik oluşmasını önleyebilir. Bu durum 2 cm’den daha büyük poliplerin varlığı halinde sık olmamakla birlikte oluşabilir.
Rahimde polip varlığı düşük riskini arttırmaktadır. Bu neden hamilelik düşünen hastalarda rahim polipleri hamilelik öncesi çıkartılmalıdır.
Rahimde Polip Tanısı Nasıl Konur?
Polipler genellikle belirtisiz lezyonlar oldukların çoğunluk rutin kontroller sırasında yapılan ultrasonografik incelemelerde tespit edilirler.
Polipin belirti verdiği durumlarda. Hastalar şiddetli adet sancısı, adet döngülerinde bozulma, gebe kalamama ya da tekrarlayan düşük şikâyetleri ile hekime başvurabilirler. Hekim muayene sırasında hastanın rahmini transvajinal ultrason ile görüntüleyerek polip tanısı koyabilir. Fakat bazı küçük polipleri ultrason ile tespit etmek mümkün olmayabilir. Bu durumda hekim sulu ultrason olarak bilinen histerosonografi yapılmasına ya da histeroskopi yapılmasına karar verebilir.
Histeroskopi, rahmin histeroskop adı verilen bir alet ile görüntülenmesidir. Bu işlem sırasında polip saptanması halinde polipin çıkarılması da mümkündür.
Rahimdeki Poliplerin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Poliplerin nihai tedavisi cerrahidir. Uygulanabilecek ilaçlı tedaviler polipin kendisini ortadan kaldırmazlar. İlaçlı tedavi polipin neden olduğu semptomları azaltmaya yöneliktir. Hasta ilaçları almayı bıraktığında polip tedavi edilmediği için semptomlar da geri gelecektir.
Hekim küçük ve belirti vermeyen poliplerin rutin takiplerle izlenmesini isteyebilir. Fakat nadiren de olsa rahim kanserinin başlangıç noktası polip olabileceğinden var olan polipin cerrahi yöntemlerle çıkarılarak patolojik olarak incelenmesi gerekmektedir.
Rahimde bulunan poliplerin alınması için açık ameliyata göre çok daha fazla avantajı bulunan kapalı ameliyat tekniği tercih edilir.
Kapalı Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Poliplerin alınmasında daha çok tercih edilen kapalı ameliyat yöntemi yani histeroskopi hem tanı koymada hem de tedavide kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde histeroskop adı verilen ve ucunda ışık kaynağı bulunan bir kamera kullanılır. Bu kamera sayesinde hekim rahim ağzı ve rahmi ekrandan daha detaylı ve büyük olarak görebilir.
İşlem sırasında önce vajina temizlenerek spekulum ile genişletilir. Bu açıklıktan histeroskop ile girilerek rahme ulaşılır. Histeroskop vasıtası ile rahmin ve poliplerin görüntüsü ekrana yansır. Hekim cerrahi müdahaleyi yaparak polipleri çıkartır. Hastalar işlem esnasında uyutuldukları için acı ve ağrı hissetmezler.
Kapalı polip ameliyatı genellikle 30 ile 40 dk arasında değişen bir sürede gerçekleştirilir. Histeroskopi işlemi net görüntülenmenin sağlanabilmesi için genellikle regl dönemi sonrasındaki bir hafta içerisinde yapılır. Hasta bir gün içerisinde normal yaşamına geri dönebilir.
Kapalı Polip Ameliyatı Neden Yapılır?
Kapalı polip ameliyatı yani histeroskopi aşağıdaki nedenlerden dolayı yapılır:
- Poliplerin neden olduğu kısırlığın tanı ve tedavisinde
- Polip kaynaklı düşüklerin tanı ve tedavisinde
- Polip kaynaklı şiddetli adet düzensizliklerinin tanı ve tedavisinde
Kapalı Polip Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Kapalı cerrahi girişimler, açık ameliyatlara göre genellikle daha az risk barındırırlar. Ayrıca kapalı ameliyatlar açılan kesilerin küçük olması ya da kesi açılmaması nedeni ile hasta açısından daha konforludurlar. Kapalı polip ameliyatının sayılabilecek avantajları aşağıdaki gibidir:
- Rahim içi dokularda yapışıklık oluşma riski daha azdır.
- Vajinadan girilerek işlem yapıldığı için hastada dışarıdan görülebilecek herhangi bir iz kalmaz.
- Ameliyat sonrası ağrı hissi çok daha azdır.
- Kapalı ameliyatlarda enfeksiyon oluşma riski çok daha düşüktür.
Ankara Kapalı Polip Ameliyatı Fiyatları 2024
Yapılacak olan işlemler hekim tarafından hastanın genel durumuna, poliplerin rahimde bulunduğu konuma, poliplerin büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak her hasta için özel olarak değerlendirilmektedir. Tanı ve tedavi yöntemleri muayene esnasında hekimce belirlendiğinden kapalı polip ameliyatı fiyatı hastadan hastaya değişiklik gösterecektir. Kapalı polip ameliyatı fiyatları Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.