Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Ankara
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı Ankara, sarkan uterusun ideal konumuna yönlendirilmesi ve sabitlenmesi amacıyla yapılan, gelişmiş bir operasyondur. Rahim, pelvik bölgede, çevresinde yer alan kas ve bağ dokuların desteği ile sabit bir şekilde kalır. Böylece görevlerini gerektiği gibi yerine getirir ve herhangi bir şikayete yol açmaz. Ancak bazı kişilerde, ilerleyen yaş ve çoklu doğum gibi etmenlere bağlı olarak rahmi sabit tutan dokular zarar görebilir. Bu zarar görme durumu nedeniyle dokular görevlerini gerektiği gibi yerine getiremez ve rahim ideal konumundan ayrılarak sarkmaya başlar.
Hatta bazı kişilerde sarkma öyle bir boyuta ulaşabilir ki rahim, vajina dışından görülebilecek bir vaziyet alır. Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı bu durumu ortadan kaldırmak ve rahmi yeniden ideal konumuna döndürmek amacıyla yapılır. Yazımızın devamında ‘’Laparoksopik rahim sarkması ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Kapalı rahim sarkması ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Kapalı rahim sarkması ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Kapalı rahim sarkması ameliyatı tehlikeli mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara laparoskopik rahim sarkması ameliyatı ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.
Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Nedir?
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı, rahmi ideal konumuna yerleştirmek, rahmin konumunu koruyan dokuları onarmak ve böylece rahim sarkmasını ortadan kaldırmak amacıyla yapılan cerrahi operasyondur. Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı kapalı cerrahi teknikler ile yapılır. Yani bu ameliyat sırasında hastanın karın bölgesine atılan kesiler son derece minimaldir. Doktor, bölgeyi incelemek ve planladığı işlemleri yapabilmek için karın bölgesine boyutları 10 santimetreyi bulan kesiler uygulamak zorunda kalmaz. Tüm işlemler 1 santimetreden bile küçük, minimal kesiler yardımı ile yapılır.
Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Neden Yapılır?
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı, rahmin ideal konumuna yerleştirilmesi ve rahim sarkmasının sonlandırılması amacıyla yapılan operasyondur. Bu operasyon sayesinde, rahim ideal konumuna askılanabilir, bölgedeki dokular yeni bir sarkma durumunu önlemek amacıyla yeniden düzenlenebilir. Böylece rahim sarkması nedeniyle ortaya çıkan şikayetler ortadan kaldırılabilir.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim sarkması, rahmin çeşitli nedenlerden ideal konumunu terk etmesi ve sarkmaya uğraması ile karakterize olan bir durumdur. Bu durumun başlıca nedenleri arasında yaşlanma, zorlu doğumlar ve çoğul doğumlar yer almaktadır. Rahim sarkması günümüzde laparoskopik rahim sarkması ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- İlerleyen yaş.
- Zorlu veya çoğul doğumlar sonrası pelvik dokuların zarar görmesi.
- İri bebek doğurmak.
- Doğumsal travmalar.
- Pelvik bölge ile ilgili geçirilmiş bazı ameliyatlar.
- Menopoz sonrası ortaya çıkan hormon dalgalanmaları.
- Aşırı kilolu olmak.
- Kronik öksürük.
- Kronik kabızlık.
- Sürekli ağırlık kaldırmak veya ağırlık kaldırma ile ilgili bir işte çalışmak.
Rahim sarkması nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- İdrar kaçırma sorunu.
- İdrar yaparken zorlanmak.
- Alt bel bölgesinde yoğunlaşan ağrı hissi.
- Vajinal akıntılarda artış.
- Beklenmedik vajinal kanamalar.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi duymak.
- Vajina bölgesinde basınç ve doluluk hissi.
- Rahmin vajinadan sarkması.
- Sindirim sistemi sorunları.
Rahim sarkması belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Olur?
Rahim sarkması tedavisi kapsamında çeşitli uygulamalar gerçekleştirilebilir. Eğer rahimdeki sarkma ileri boyutta değilse doktor düzenli takibin ve çeşitli egzersiz çalışmalarının yeterli olduğuna karar verebilir. Ancak rahimdeki sarkma ciddi bir seviyeye ulaşmışsa ve hastanın yaşamı bu sarkmadan olumsuz derecede etkileniyorsa çeşitli tedaviler gerekebilir. Bu uygulamalar arasında rahmin alınması için yapılan histerektomi ameliyatı ve rahmin ideal konumuna taşınması için yapılan laparoskopik rahim sarkması ameliyatı gibi işlemler bulunur. Vajinal histerektomi ameliyatı da diğer operasyon gibi kapalı cerrahi teknikler kullanılarak yapılabilmektedir.
Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Kapalı rahim sarkması ameliyatı olarak da bilinen laparoskopik rahim sarkması ameliyatı, ameliyatın türüne göre 1 ila 3 saat kadar sürebilir. Rahim sarkması ameliyatı pek çok farklı teknikle yapılabilir. Bu yüzden ameliyatın süresi hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Doktorunuz size özel bir ameliyat planlaması yapacak ve sizi kapalı rahim sarkması ameliyatının süresi hakkında bilgilendirecektir.
Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Olur?
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Böylece hastalar ameliyat sırasında ağrı hissi duymamaktadır. Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı sırasında ilk olarak hastanın karın bölgesi, özel solüsyonlar ile temizlenmektedir. Daha sonra ise bu bölgeye üç adet, boyutları 0,4 ila 1 santimetre arasında değişen kesi uygulanmaktadır. Bu kesilerden vücut içerisine optik bir kamera ve küçük cerrahi araçlar yönlendirilmektedir. Daha sonra ise rahim ideal konumuna taşınmakta, rahmin sabit kalmasını sağlayan dokular onarılmakta ve yeniden düzenlenmektedir. Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı farklı amaçlar doğrultusunda da gerçekleştirilebilir. Mesela bu ameliyat sırasında, eğer hastanın ileride gebe kalma planı yoksa sarkmaya uğrayan rahim, histerektomi ameliyatı kapsamında alınabilmektedir.
Ankara Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Fiyatları 2024
Ankara laparoskopik rahim sarkması ameliyatı fiyatları ve kapalı rahim sarkması ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.