Rahim Sarkması Tedavisi Ankara
Rahim sarkması tedavisi Ankara, zaman içerisinde deforme olan rahim kas yapısının cerrahi ve konservatif yöntemler ile sıkılaştırılmasına yönelik işlemlerdir. Rahim sarkması, rahimde bulunan pelvik kaslar ve bağ dokularında meydana gelen gevşeme sebebiyle rahim organının normalden daha aşağı bir bölgeye yerleşmesidir. Rahim sarkması; hormon değişimleri, travmatik doğum, yaşlanma ve obezite gibi farklı sebeplerden olabilir.
Rahim sarkması istemsiz idrar yapma, gaz kaçırma, cinsel tatminsizlik, bel bölgesinde ağrı gibi sorunlara sebep olmaktadır. Rahim sarkması tedavisinin amacı ise bu sorunların yaşanmaması için lazer ve ameliyat gibi yöntemler ile rahimin sıkılaştırılmasıdır. Yazımızın devamında ”Rahim sarkması neden olur?”, ”Rahim sarkması nasıl tedavi edilir?” ve ”Rahim sarkması tedavisi ne kadar sürer?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara rahim sarkması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim sarkması ya da tıbbi ismiyle uterus prolapsusu rahim organının aşağıya doğru sarkması sorunudur. Bu sarkma kas ve bağ dokularında oluşan deformasyon sebebiyle meydana gelmektedir. Rahim organı normal şartlarda sabit değil asılı şekilde durduğu için onu tutan kas ve bağ dokularındaki deformasyon rahmin yer çekimine göre yerleşmesine sebep olur. Rahim sarkması farklı seviyelerde görülebilir. Bazı hastalarda rahim sarkması vajina dışından görülebilecek kadar ileri seviyeye ulaşmıştır. Bu hastalara hastanın günlük sorunlarını ve rahatsızlığını gidermek, yaşam konforunu arttırmak amacıyla uygun bir tedavi planı oluşturulabilir.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması pelvik kas ve bağ dokularında bozulmalara sebep olan sağlık sorunları veya durumlar sebebiyle oluşur. Pelvik kas ve bağ dokularında deformasyon görülme nedenleri ise :
- Travmatik doğum (iri bebek doğurmak, çoğul gebelik gibi )
- Menopoz sonrası östrojen seviyesinde düşme
- Yaşlanma
- Rahimde cerrahi operasyon uygulaması
- Obezite
- Ağır kaldırmak
- Çok kez doğum yapmak
- Genetik yatkınlık olarak sıralanabilir.
Bu durumların yanı sıra bazı kronik sorunlar da rahim sarkmasına sebep olmaktadır. Kronik öksürük ya da kronik kabızlık yaşayan hastalarda rahim sarkması görülme riski daha fazladır. Rahim sarkması konusunda riskli kadınların daha önceden alacağı önlemler sayesinde bu sarkma miktarı azaltılabilir veya önlenebilir. Rahim sarkmasını önlemek için pelvik kas ve bağ dokularını güçlendirici egzersizler yapmak, sağlıklı beslenmek ve aşırı kilo alımından kaçınmak, sigara kullanmamak, kabızlık veya öksürük tedavisi görmek, ağır kaldırmamak gibi yöntemler uygulanabilir.
Rahim Sarkması Hangi Sorunlara Neden Olur?
Rahim sarkması çeşitli sebepler ile meydana gelebilen bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorunu sarkmanın seviyesine göre de hastalarda bazı semptom ve rahatsızlıklara sebep olur. Rahim sarkmasının az olduğu vakalarda semptom ve rahatsızlık neredeyse hiç görülmez. İleri seviye vakalarda ise :
- İdrar yapmada sorun olması
- İdrar kaçırma
- İstemsiz vajinal gaz çıkarma
- Bel kısmında ağrı oluşması
- Bağırsak sorunları
- Vajinal akıntı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Cinsel tatminsizlik
- Vajina dışına doku çıkması gibi semptom ve sorunlar görülebilmektedir.
Rahim Sarkması Tanısı Nasıl Konulur?
Rahim sarkmasının ileri seviyede görüldüğü hastalarda sadece semptomlar ile bile tanı konulabilir. Genellikle rahim sarkması yaşayan kadınlar durumun farkındadır. Diğer yandan rahim sarkması düzenli yapılan jinekoloji muayenelerinde de fark edilebilir. Hekim kesin tanı koymak için kasları kontrol edeceği bir fiziki muayene yapar. Bu muayene sırasında hastadan idrarını tutuyormuş gibi kaslarını sıkmasını ister. Ayrıca pelvik muayene sırasında sarkma miktarını ölçmek için hastanın ıkınması gerekir. Bu muayene bulguları ve hastanın şikayetleri sonucunda rahim sarkmasının tanısı konulur ve şiddeti belirlenir.
Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Rahim sarkmasında tedavi yöntemleri sarkmanın miktarına göre değişim gösterir. Hafif ya da orta şiddetli rahim sarkması tedavilerinde cerrahi gerekmez. Bu vakalarda kegel egzersizi, lazer tedavisi ya da vajinal pesser kullanımı gibi yöntemler uygulanır. Kegel egzersizleri bağ ve kas dokularını güçlendirmeye yönelik hareketlerdir. Kegel egzersizinde rahim kasları önce sıkılır ve birkaç saniye o şekilde tutulur, sonrasında kaslar rahat bırakılır. Bu şekilde tekrar tekrar yaparak kasların güçlenmesi sağlanır. Lazer ile rahim sarkması tedavisinde ise rekonstrüktif yani yenilemeye yönelik tedavi uygulanır. Bu yöntemle pelvik kaslar ve bağlardaki kollajen yapısı lazer ile uyarılır ve bu şekilde kolajen aktivitesi arttırılır. Kolajenin aktifleştirilmesi bağ ve kas dokularını yenileyerek güçlendirir. Vajinal pesser kullanımı orta veya ileri seviye sarkmalarda kullanılır. İleri seviye rahim sarkması olan fakat gebelik planlayan hastalarda cerrahi yöntem yerine pesser kullanımı uygulanır. Rahim boyutuna uygun bir vajinal pesser rahimi destekler ve bu şekilde sarkmanın ilerlemesi önlenir. Pesser kullanımı sırasında cinsel hayat sağlıklı şekilde devam edebilir.
Rahim sarkması ameliyatı ise genellikle ileri seviye sarkma yaşayan ve gebelik düşünmeyen hastalarda uygulanır. Bu ameliyatta deforme olmuş bağ ve kas dokularının yenilenmesi sağlanır. Bu dokular ya sentetik ya da kişinin vücudundan elde edilen yeni dokular ile değiştirilir. Bu ameliyatının yanı sıra rahmin tamamen alındığı vajinal histerektomi de uygulanabilir. Kapalı ya da açık histerektomi ile rahim vücuttan çıkarılır. Bu yöntem şiddetli rahim sarkması olan ve genellikle menopoza girmiş kadınlarda uygulanmaktadır.
Ankara Rahim Sarkması Tedavisi Fiyatları 2024
Rahim sarkması pelvik kas ve bağ dokularında meydana gelen deformasyon sebebiyle rahim organının aşağıya doğru sarkması durumudur. Rahim normal şartlarda alt karın bölgesinde asılı halde durmaktadır. Travmatik doğum, yaşlanma, menopoz, obezite, genetik yatkınlık gibi sebeplerden rahmi asılı tutan bağ ve kaslar güçsüzleşir ve rahim aşağı doğru sarkar. Rahim sarkması idrar ve gaz sorunları, cinsel ilişki problemleri, bel ağrısı, vajinal akıntı ve kanama gibi semptomlar ile hastanın günlük hayatını etkiler. Rahim sarkması konservatif veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilerek bu sorunlar giderilir. Ankara rahim sarkması tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Hasan Sarp Özcan ile iletişime geçebilirsiniz.